Τα φρούτα της Νάουσας

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η ανάπτυξη της φρουτοκαλλιέργειας στην περιοχή της Νάουσας δεν αρχίζει από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα η Νάουσα έχει την πρωτοπορία στην οργάνωση συστηματικήςκαλλιέργειας οπωροφόρων, κυρίως μήλων και ροδάκινων.

Από το 1927 με πρωτοβουλία των αδελφών Λαναρά και κυρίως του Σπ. Λαναρά, (σε συνεργασία με τον Ιτα­λό γεωτεχνικό Φρ. Βιγκάτο) εφαρμόζεται από το 1935 στην περιοχή συστηματική δενδροκαλλιέργεια με νέες ποικιλίες μή­λων και ροδάκινων, ως απάντηση στην καταστροφή της πα­ραδοσιακής καλλιέργειας των αμπελιών στη δεκαετία του 1920. Έτσι, μπαίνουν τα θεμέλια πάνω στα οποία στηρίχτη­κε ολόκληρη σχεδόν η μεταπολεμική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη Νάουσα, που την έκανε το μεγαλύτερο κέντρο δενδροκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

Σήμερα, οι καλλιεργητικές μέθοδοι έχουν αλλάξει. Μο­ντέρνες μέθοδοι, νέα τεχνολογικά μέσα, νέες ποικιλίες, νέοι τρόποι επεξεργασίας και προώθησης των προϊόντων, απο­βλέπουν στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του σημερινού καταναλωτή για υγιή, νόστιμα, εμφανίσιμα, δηλαδή υψηλής ποιότητας φρούτα. Οι νεότεροι Ναουσαίοι φρουτοπαραγω­γοί, συνεχίζοντας την παράδοση των πατεράδων τους, δικαιώνουν και σήμερα τη φήμη τους στην παραγωγή προϊόντων άριστης ποιότητας, καλλιεργώντας με μεγάλο μόχθο και μεράκι τα κτήματά τους.

Δύο μεγάλοι συνεταιρισμοί στα όρια της Νάουσας και 20 περίπου στην περιφέρειά της, οργανώνουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Οι τεράστιες εγκαταστάσεις με το σύγχρονο εξοπλισμό για τη συγκέντρωση, διαλογή, επεξερ­γασία και αποθήκευση των προϊόντων, αποτελούν, μαζί με τις ανάλογες ιδιωτικές εγκαταστάσεις και το δίκτυο διάθε­σης, την καλύτερη εγγύηση για την ποιότητα των προϊόντων, που φτάνουν φρέσκα ακόμη και σε τόπους πολύ μακρινούς.

Το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δένδρων που ιδρύθηκε το 1961 -το μοναδικό της χώρας-, βρίσκεται στο κέντρο της δενδροκομικής ζώ­νης της Νάουσας και διεξάγει έρευνες με στόχο την αξιολό­γηση των ποικιλιών και τον εντοπισμό των καταλληλότε­ρων, τη βελτίωση της καλλιεργητικής τεχνικής και την κατα­πολέμηση των ασθενειών των οπωροφόρων. Ακόμη, χορη­γεί εμβόλια και δενδρύλλια νέων εκλεκτών ποικιλιών στους δενδροκαλλιεργητές.

Χάρη στην τεχνολογική εξέλιξη, στους νέους τρόπους φύτευσης, κλαδέματος και άρδευσης, στο ευρύτατο δίκτυο ασφαλτοστρωμένων αγροτικών δρόμων, στην υιοθέτηση νέ­ων εμπορικών ποικιλιών και, τέλος, στο ζήλο των δενδροκαλλιεργητών -που νιώθουν το προϊόν τους όχι μόνο ως κάτι που θα τους φέρει κέρδος, αλλά και ως προέκταση του ίδιου του εαυτού τους-, τα μήλα και τα ροδάκινα της Νάουσας, τα αχλάδια και τα κεράσια, κατακτούν τις αγορές της χώρας και του εξωτερικού, και μεταφέρουν στα πέρατα του κόσμου τη δροσιά της γης που τα γέννησε, την αγάπη και τη φροντίδα των ανθρώπων που τα καλλιέργησαν.

(Πηγή: Α. Οικονόμου, Νάουσα. Ο τόπος, το χθες και το σήμερα… Νάουσα, 2005)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
6 + 13 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.