Το κρασί στη Νάουσα

Η αρχή της καλλιέργειας της αμπέλου στην περιοχή της Νάουσας χάνεται στα βάθη του χρόνου, ενώ η φήμη του ναουσαίικου κρασιού πέρασε, από πολύ νωρίς, τα σύνορα της χώρας και εξαπλώθηκε στον κόσμο όλο. Η μυθολογία ανα­φέρει ότι στις πλαγιές του Βερμίου, που στις υπώρειές του είναι σκαρφαλωμένη η Νάουσα, έζησε η μητέρα του θεού Διόνυσου Σεμέλη, και γεννήθηκε ο συνοδός του και έξοχος χορευτής Σειληνός. Το 1987, με πρωτοβουλία του O.I.V. (Διεθνές Γραφείο Αμπέλου και Οίνου), η Νάουσα ανακηρύ­χτηκε Διεθνής Πόλη Αμπέλου και Οίνου.

Από τα λίγα ίχνη που έχουμε για το ναουσαίικο κρασί, επιβεβαιώνουμε τη μακραίωνη παράδοσή του. Τα πρώτα στοι­χεία για την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας στην περιοχή ανάγονται στο 1700. Τότε, στους αμπελώνες της περιοχής καλλιεργούνταν οι ποικιλίες σταφυλιών ξινόμαυρο, νεγκόσκα, ναουσαίικο, σέφκα, πρεκνιάρικο κ.ά.
Το κρασί της Νάουσας που ταξιδεύει παντού (Αυστρία, Ουγγαρία, Αίγυπτο) δικαιώνει τη φήμη που το συνόδευε όπου πήγαινε.

Το «Νάουσα» είναι ιδανικό για κάθε περίπτωση, από ένα καθημερινό γεύμα μέχρι μια πολυτελή δεξίωση. Σερβίρεται στους 15-16°C, αφού προηγουμένως έχουμε ανοίξει με προσοχή το μπουκάλι και το έχουμε αφήσει λίγες ώρες σε όρθια θέση για να καθίσει το φυσιολογικό ίζημα που πιθανόν να έχει δημιουργηθεί λόγω της παλαίωσής του. Το «Νάουσα» συνοδεύει ιδανικά φαγητά με κρέας και ιδιαίτερα κυνήγι, ενώ συμπληρώνει θαυμάσια ποικιλίες τυριών.

(Πηγές: http://www.naousa.gr/indepth/wine/index.htm
Δημητριάδης, Σ. Β., Χρονικά Ιστορίας & Πολιτισμού Νομού Ημαθίας, τεύχος 22, Ιανουάριος-Απρίλιος 2014)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
19 + 0 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.