Λιμνοσπήλαιο

Βρίσκεται χαμηλότερα και ανατολικά των Σαράντα Καμαρών. Η είσοδος είναι δυσεύρετη στη βάση της βόρειας ορθοπλαγιάς του οροπεδίου της Νάουσας.

Η πρόσβαση στον κύριο χώρο της σπηλιάς γίνεται με κατηφορικό διάδρομο μήκους 8 μ. κατεύθυνσης νότιας, ο οποίος είναι λαξευμένος με πλάτος και ύψος 1 μ. και φέρει υποστυλώματα σαν στοά μεταλλείου. Δεν είναι γνωστό ποια ήταν η μορφή της εισόδου, πριν γίνει η λάξευση. Το κυρίως σπήλαιο έχει μορφή διαδρόμου, μήκους 30 μ. και διεύθυνσης από Δ προς Α. Ένα στενό πέρασμα στο μέσον του το χωρίζει στην ανατολική τουαίθουσα και στον δυτικό διάδρομο. Η ανατολική αίθουσα, στην οποία καταλήγει και η στοά της εισόδου, έχει μήκος 15 μ., πλάτος 6 μ. και ύψος 1-3 μ. Στο μέσον της το δάπεδο υψώνεται κατά 2 μ. σαν πατάρι επιφανείας 5 x 4 μ. Το ανατολικό άκρο της αίθουσας αποτελείται από μια στενόμακρη λίμνη μήκους 8μ. και βάθους 1-3 μ., της οποίας και τα δύο άκρα καταλήγουν σε αυλάκια, το ανατολικό 2 μ. βάθους και το δυτικό 1,5. Αυτά δεν έχουν ποτέ εξερευνηθεί. Υπάρχει αργή ροή από Δ προς Α. Και μάλλον τα νερά καταλήγουν σε πηγές που βρίσκονται στο εξωτερικό ρέμα, σε απόσταση 70 μ. ανατολικά και στη φυσική προέκταση της σπηλιάς. Στο δυτικό τμήμα της αίθουσας υπάρχει μικρότερη λίμνη 2 x 2 μ. με ροή ίδιας φοράς, χωρίς όμως δυνατότητα κατάδυσης.

Προχωρώντας δυτικά η αίθουσα τελειώνει, μετά από αναρρίχηση ύψους 2 μ. βρίσκεται το στενό πέρασμα που αναφέρθηκε διαμέτρου 0,5 μ. το οποίο οδηγεί στον δεύτερο χώρο του σπηλαίου, το δυτικό διάδρομο. Αυτός δεν έχει λίμνες και προς το δυτικό του άκρο βαθμιαία στενεύει και κλείνει. Έχει μήκος 12 μ. πλάτος 2-3 μ. και ύψος 1-2 μ. Στο μέσον του δαπέδου του υπάρχει μεγάλη ορθογώνια τομήλαθρανασκαφής, ενώ στο σπήλαιο βρέθηκαν και άλλα ίχνη αρχαιοκάπηλων και θησαυροθήρων, όπως σκαπτικά εργαλεία και ένα κόσκινο. Η λάξευση και διαρρύθμιση της εισόδου μάλλον και αυτά είναι δικά τους έργα.

Η σπηλιά είναι τμήμα κοίτης υπόγειου ποταμού, ο οποίος είναι ενεργός και ορατός στην ανατολικά αίθουσα, ενώ ο δυτικός διάδρομος είναι προφανώς η παλιά κοίτη, και ο ποταμός τώρα περνάει χαμηλότερα. Για να ολοκληρωθεί η εξερεύνηση χρειάζεται σπηλαιοκατάδυση στα δύο σιφώνια, εκ των οποίων το δυτικό, αν και στενότερο, έχει καλύτερες προοπτικές συνέχειας. Το ανατολικό σιφώνι, όπως αναφέρθηκε, μάλλον οδηγεί σε κοντινές πηγές. Το πέτρωμα της σπηλιάς αποτελείται από φυτικά απολιθώματα, και ειδικά στην αίθουσα υπάρχει συνάθροιση αρκετών μικρών κορμών. Ο διάκοσμος είναι και εδώ μέτριος, αλλά δεν έχει λεηλατηθεί, επειδή η σπηλιά δεν είναι πολύ γνωστή. Τα απολιθώματα όμως είναι και εδώ εντυπωσιακά.

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 4 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.