Αράπιτσα

Ο ποταμός της Αράπιτσας πηγάζει από το άλσος του Αγίου Νικολάου, στους πρόποδες του Βερμίου. Στη συνέχεια ακολουθεί μια διαδρομή δύο χιλιομέτρων ανάμεσα απόμηλιώνες, και μπαίνει στη Νάουσα, τη διασχίζει δυναμικά, κατηφορίζει μετά στον κάμπο της Ημαθίας, έως ότου καταλήξει στην «Τάφρο 66».

Η Αράπιτσα (μαυριδερή και αγριωπή) ονομάστηκε έτσι από τη σκοτεινή απόχρωση των νερών της και από το δέος που προκαλεί το τοπίο της, καθώς σχηματίζει εντυπωσιακούς καταρράκτες στις θέσεις «Στουμπάνοι» και «Κιόσκι» και η κοίτη της, μέσα στην πόλη, είναι βαθιά και απότομη.

Αστείρευτος υδροδότης της Νάουσας και των πλούσιων καλλιεργειών της υπαίθρου, υπήρξε ανέκαθεν η κινητήριος δύναμη, στους μύλους και στα μπατάνια παλαιότερα, στις γεννήτριες των νηματουργείων και της Ηλεκτρικής Εταιρείας Νάουσας και, χάρη στα πεντακάθαρα νερά της, είναι ιδανική για εκτροφή πέστροφας.

Η Αράπιτσα είναι ένας πλούσιος βιότοπος,και αποτελεί σπάνια περίπτωση εύκολης πρόσβασης σε πηγές ποταμού με πόσιμο νερό. Παράδεισος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, γραφικός χώρος για εκδρομές και παρόχθιους περιπάτους, ονειρικός κόσμος για τους αλαφροΐσκιωτους που την περιδίνηση των αφρισμένων νερών της τη φαντάζονταν, άλλωστε, τόπο χορού νεράιδων. Είναι επίσης ο υγρός τάφος για τις Ναουσαίες, που ρίχτηκαν σε αυτήν για να μην αιχμαλωτιστούν από τους Τούρκους κατά την επανάσταση του 1822 και καταφύγιο για τους κυνηγημένους της Τουρκοκρατίας και της Κατοχής. Η Αράπιτσα συνδέεται, πάντα και αδιαλείπτως, με πολλές πλευρές της ζωής και της ιστορίας της Νάουσας, η οποία πιθανόν, άντλησε την ονομασία της από την κυρίαρχη υδάτινη παρουσία της Αράπιτσας στην περιοχή (νάω = ρέω => Νάουσα).

(Πηγή: http://3gym-naous.ima.sch.gr/19hm.htm)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 0 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.