Κορυφή Βερμίου

Όρος (2.052 μ.) της Μακεδονίας, φυσικό όριο της πεδιάδας Καμπανίας και του υψιπέδου της Κοζάνης. Συνδέεται στα Βόρεια με το όρος Βόρας στα στενά Έδεσσας και στη λεκάνη της Βεγορίτιδος λίμνης, ενώ οι νότιες απολήξεις του καταλήγουν στη βόρεια όχθη του Αλιάκμονα, η στενή και βαθιά κοιλάδα του οποίου το χωρίζει από τα Πιέρια όρη.

Κυριότερες κορυφές: Τσανακτσή (2.052 μ.), Μαύρη Πέτρα (2.027 μ.), Παλάτι (1.895 μ.), Αρσούμπασι (1.874 μ.), Ξηροβούνι (1.804 μ.), Γκιόνα (1.749 μ.) και Αγκάθι (1.650 μ.).

Ιζηματογενές, σχιστολιθικό και ασβεστολιθικό στο βόρειο μισό, κρυσταλλικό στο νότιο, έχει μορφή επιμήκη, με τις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του σκεπασμένες από δάση (κυρίως οξιές και έλατα) και οπωροφόρα δέντρα, ενώ οι δυτικές είναι συνήθως γυμνές. Τα άφθονα νερά του σχηματίζουν μικρούς καταρράκτες και κινούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις στις Έδεσσα, τη Νάουσα και τη Βέροια, οι οποίες είναι χτισμένες στις ανατολικές υπώρειές του. Οι χιονοσκεπείς πλαγιές του είναι κατάλληλες για χιονοδρομίες και προσελκύουν πολλούς χιονοδρόμους και φιλάθλους στους αγώνες που διεξάγονται στην περιοχή Κάτω Βέρμιο (Σέλι) όπου υπάρχει χιονοδρομικό κέντρο από τη Λάκα Μιρέ (υψόμ. 1.500 μ.) στην κορυφή Αρσούμπασι. Στο Βέρμιο μάλιστα έγινε το πρώτο χιονοδρομικό κέντρο της χώρας. Το Βέρμιο υψώνεται ως φυσικό τείχος μεταξύ της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας, με λίγες και υποχρεωτικές διαβάσεις, όπως της Χάδοβας, απ’ όπου διέρχεται η οδός Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης, των στενών Έδεσσας (Άγρα και Μπουχαρέμ Χαν), απ’ όπου διέρχεται η αμαξιτή και σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Έδεσσας – Φλώρινας, και της Νάουσας, απ’ όπου περνά από την Ακρινή η οδός προς την Κοζάνη. Για τον λόγο αυτό, οι δύο πρώτες διαβάσεις υπήρξαν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων, τόσο κατά τους βαλκανικούς όσο και κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Οι χιονοσκεπείς πλαγιές του Βερμίου είναι κατάλληλες για χιονοδρομίες και προσελκύουν πολλούς χιονοδρόμους κάθε χρόνο. Στο Βέρμιο, σε υψόμετρο 1.200 μ., στην άκρη του οικισμού Καστανιά, είναι χτισμένη η μονή της Παναγίας Σουμελά, που ιδρύθηκε το 1950 από Πόντιους πρόσφυγες και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Το Βέρμιο υψώνεται ως φυσικό τείχος μεταξύ της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας.

(Πηγή: http://greek_greek.enacademic.com/209558/%CE%92%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BF)

 

Μοναστήρια του Βερμίου

Οι πλαγιές του Βερμίου φιλοξενούν επίσης και αρκετά μοναστήρια. Αυτά είναι:

 • Η Αδελφότητα Πέλεκαν στο Κομνήμιο Βεροίας (γυναικείο).
 • Η Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα στο Ροδοχώρι Ναούσης.
 • Η Μονή Θεοτόκου Καλλίπετρας στη Ράχη, στην κοιλάδα του Αλιάκμονα (ανδρικό).
 • Η Μονή Παναγίας Δοβρά στη Δοβρά Βεροίας (ανδρικό).
 • Η Μονή Προφήτη Ηλία στο φράγμα της Αγίας Βαρβάρας στον Αλιάκμονα (υπό ανασύσταση).
 • Η Μονή Ταξιαρχών Ναούσης (ερείπια μόνο).
 • Η Μονή Τιμίου Προδρόμου Ναούσης (γυναικείο).
 • Το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας που είναι και το γνωστότερο.

(Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%92%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B9%CE%BF)

 

Διαδρομή στο μονοπάτι Μουντάκι Βερμίου

Το μονοπάτι αυτό του Βερμίου βρίσκεται στην περιοχή της Νάουσας. Η προσέγγιση του μονοπατιού γίνεται από το πάρκο του Αγίου Νικολάου Νάουσας.

Η αξία του μονοπατιού βρίσκεται στο γεγονός ότι ο περιπατητής μπορεί να θαυμάσει έναν μεγάλο αριθμό από σπάνια φυτά του Βερμίου. Στις βραχώδεις πλαγιές του σελιώτικου ρέματος φύονται αρκετά Βαλκανικά και Ελληνικά ενδημικά φυτά.

Ξεχωρίζουν η Ramondanathaliae, Liliumchalcedonicum, Colchicumdoerfleri, Stachysiva και πολά άλλα σπάνια και ιδιαίτερης ομορφιάς φυτά.

Στη περιοχή του μονοπατιού είναι πολύ πιθανόν να συναντήσετε ζαρκάδια, αγριογούρουνα, λαγούς και άλλα μικρότερα ζώα του δάσους.

(Πηγή: http://monopatia.skai.gr/default.asp?pid=4&mid=232)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.