Δημοτικό Πάρκο Νάουσας

Κατασκευασμένο σε μια τοποθεσία που αποτελεί φυσικό μπαλκόνι με απέραντη θέα προς τον κάμπο της Μακεδονίας, μπορούμε να πούμε ότι το πάρκο της Νάουσας είναι σήμερα ένα από τα ωραιότερα και χαρακτηριστικότερα της Ελλάδος.

Σήμερα καταλαμβάνει μια έκταση 30 περίπου στρεμμάτων και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο από άποψη αισθητικής, λειτουργικότητας, ποικιλίας βλάστησης, όσο και από άποψη ζωικού βασιλείου, καθώς στο πάρκο ζουν ελεύθερα, παγώνια, πάπιες, κύκνοι, περιστέρια, σκίουροι, ψάρια, καθώς και διάφορα είδη πουλιών.
Ο ανθόκηπος, είναι το τμήμα του πάρκου που, με την απαράμιλλη ομορφιά των λουλουδιών και την πανδαισία των χρωμάτων τους, συναρπάζει και συγκινεί ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Υπάρχουν οργανωμένα παρτέρια, που φιλοξενούν ετήσια είδη ανθέων και εναλλάσσονται κάθε εποχή. Έτσι την Άνοιξη κυριαρχούν οι τουλίπες, οι υάκινθοι, οι πανσέδες, οι καλέντουλες, τα φλοξάκια κ.ά., ενώ το καλοκαίρι μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις πετούνιες, τις ζίνιες, τις σάλβιες, τους κατηφέδες, τα μεταξάκια, τις σελόσιες, τα γεράνια, τα αγήρατα και άλλα είδη που εναλλάσσονται κάθε χρόνο. Στο κέντρο του ανθόκηπου υπάρχει το παραδοσιακό σιντριβάνι και μια ειδική κατασκευή με ιδιόμορφο σχήμα και περιβαλλόμενο από δρόμο στρωμένο με «καλντερίμι».

Η λίμνη καταλαμβάνει 1,5 περίπου στρέμμα και φιλοξενεί ψάρια, που τρέφονται καθημερινά από τους μικρούς επισκέπτες του πάρκου, που μοιράζονται μαζί τους τα διάφορα σνακ. Το σχήμα της είναι ελεύθερο και διαθέτει δύο παραδοσιακά ξύλινα γεφυράκια, που συνδέουν το νησάκι με το υπόλοιπο πάρκο. Στην λίμνη θα συναντήσουμε επίσης τις πολύχρωμες πάπιες, όπως και τον κύκνο με το πριγκιπικό ύφος. Οι βράχοι στις όχθες δημιουργούν ειδικές θέσεις για την υδρόβια βλάστηση, συνθέτοντας μοναδικούς συνδυασμούς.

Οι βρύσες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, αποτελούν σημεία ανακούφισης της δίψας και προσθέτουν τον δικό τους τόνο, με την χαρακτηριστική διαφορετική για κάθε μία, αρχιτεκτονική τους.

Το δημοτικό πάρκο βρίσκεται στο κέντρο της Νάουσας, κοντά στην πλατεία Καρατάσου.Στα όρια του πάρκου, περνάει το ποτάμι της Αράπιτσας στην μία πλευρά, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το θερινό δημοτικό θέατρο της Νάουσας.

Στο πάρκο, που δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, υπάρχουν τουλάχιστον 4 κύριες είσοδοι, είναι διάσπαρτο με ξύλινες γέφυρες, δρομάκια, σιντριβάνι και πλακόστρωτο.Στο χώρο του φιλοξενούνται επίσης, προτομές και άλλα γλυπτά, ενώ μόνιμοι κάτοικοί του είναι πάπιες, περιστέρια και παγωνιά καθώς και σκίουροι (οι οποίοι είναι κάπως δυσεύρετοι).

Εκατέρωθεν του πάρκου υπάρχουν χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων (πάρκινγκ). Στον δρόμο ακριβώς έξω από το πάρκο (γνωστό και με τον ως «παραλία», υπάρχουν καφετέριες, μπαρ αλλά και εστιατόρια.

(Πηγές:
http://www.e-naousa.gr/article.php?naousa=14
http://www.naousa.gr/visit/sights/park/index.htm)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 9 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.