Μονή Προφήτη Ηλία Ασωμάτων

Το μοναστήρι του Προφήτη Ηλία βρίσκεται στην αριστερή όχθη του Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Ασώματα, σε απόσταση 8 χλμ. από τη Βέροια. Είναι από τα παλαιότερα μοναστήρια της περιοχής και σήμερα σώζεται μόνο ένας μικρός σε διαστάσεις ναός σε αρχιτεκτονικό ρυθμό μονόκλιτης βασιλικής. Δεν γνωρίζουμε το πότε ακριβώς κτίσθηκε το μοναστήρι, αλλά πιθανολογείται η ίδρυσή του στα τέλη του 16ου αιώνα. Η χρονολόγηση αυτή βασίζεται στην κτητορική επιγραφή που διατηρείται στο ναό σήμερα, και αναφέρει ως έτος εγκαινίων του ναού το 1570, πληροφορώντας μας πως ο ναός αρχικά ήταν αφιερωμένος στην Παναγία, και επιβεβαιώνεται στη μορφή της τοιχοδομίας του, που οδηγεί στους χρόνους της Τουρκοκρατίας.

Ο ναός εξωτερικά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με εξαίρεση τον ανατολικό τοίχο του ιερού βήματος η κόγχη του οποίου, είναι εξωτερικά τρίπλευρη ενώ έχει διακοσμητική ζώνη από λοξότμητες πλίνθους που περιτρέχει εξωτερικά και τις τρεις πλευρές. Ο ναός, αν και υπέστη φθορές με το πέρασμα του χρόνου, διατηρήθηκε εξαιτίας των διαφόρων επισκευών και παρεμβάσεων που διενεργήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Πάνω από το υπέρθυρο της εισόδουυπάρχει ένα τυφλό τόξο στο οποίο σώζονται σπαράγματα από κατεστραμμένη τοιχογραφία της Παναγίας. Στο ιερό βήμα εκτός από την κεντρική κόγχη και τις κόγχες της πρόθεσης και του Διακονικού υπάρχουν άλλες δύο κόγχες στο βόρειο και νότιο τμήμα των τοίχων του.

Εκείνο που προσδίδει ιδιαίτερη αξία σ' αυτό το μικρό μοναστήρι είναι οι λιγοστές αλλά εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες και ιδιαίτερα εκείνες του ιερού βήματος. Το όνομα του αγιογράφου παραμένει άγνωστο, η τεχνοτροπία ωστόσο, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο ναός αγιογραφήθηκε από ζωγράφο που είχε άμεση σχέση με το περιβάλλον των καλλιτεχνών που ζωγράφισαν πολλούς ναούς της Βέροιας. Γι' αυτό ακριβώς οι τοιχογραφίες της μονής του Προφήτη Ηλία θεωρούνται μέρος της κοινής υστεροβυζντινής αγιογραφικής παράδοσης που κυριάρχησε σε πολλές εκκλησίες και μοναστήρια της κεντροδυτικής Μακεδονίας. Για το μοναστήρι δε σώζονται παρά ελάχιστες ιστορικές πληροφορίες, όπως ότι πιθανόν καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της επανάστασης στη Νάουσα το 1822, ακολουθώντας τη μοίρα των άλλων μοναστηριών της περιοχής. Σήμερα, εκτός από το καθολικό της μονής, δε σώζεται τίποτε από τα κτήρια του μοναστηριού.

(Πηγή: http://www.golden-greece.gr/politismos/moni_profiti_ilia_asomaton_imathia.html)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 13 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.