Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Νάουσας

Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου Νάουσας βρίσκεται ανάμεσα στη Νάουσα και το Γιαννακοχώρι και είναι χτισμένο σε μια γραφική και καταπράσινη τοποθεσία.Πιστεύεται ότι το μοναστήρι του Προδρόμου της Νάουσας κτίστηκε τον έβδομο αιώνα και είναι το παλαιότερο μοναστήρι της Νάουσας.

Το μοναστήρι καταστράφηκε πολλές φορές μέσα στην πάροδο των αιώνων. Πολλές από τις καταστροφές οφείλονται στο σημαντικό ρόλο πού έπαιζε στην εθνική Ιστορία τον τόπου. Από τούρκικα έγγραφα μαθαίνουμε πως το μοναστήρι του Προδρόμου πυρπολήθηκε το 1822 και σώθηκε μονάχα η εκκλησία η οποία ανακαινίστηκε στα 1844, σύμφωνα με την επιγραφή στο δυτικό της υπέρθυρο.

Νέα καταστροφή υπέστη η μονή κατά το 1906, όταν πυρπολήθηκε από τους Βουλγάρους και καταστράφηκαν τα κελιά της. Αν και ξανακτίσθηκαν, θα έχουν την ίδια τύχη το 1944, σε μία σύγκρουση των Ελλήνων της Εθνικής Αντίστασης με τα στρατεύματα κατοχής.

Η Ιερά Μονή του Προδρόμου Ναούσης είναι, σήμερα, ανακαινισμένη από τη Μητρόπολη Βέροιας και Ναούσης και λειτουργεί ως γυναικεία μονή.

(Πηγή: http://www.golden-greece.gr/politismos/moni_timiou_prodromou_naousas_imathia.html)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 18 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.