Δημοτική Βιβλιοθήκη

H Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας ιδρύθηκε το 1979, στεγάστηκε προσωρινά στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάουσας και την περίοδο 1980-1981, μεταφέρθηκε στο αναπαλαιωμένο κτίριο της οδού Σολωμού 3 όπου και λειτουργούσε μέχρι πρόσφατα. Η Βιβλιοθήκη βρίσκεται σήμερα στις εγκαταστάσεις του πολυχώρου Βέτλανς-Ναϊάς.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη διαθέτει σήμερα 20.000 τόμους βιβλίων και περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες της γνώσης (ιστορία, κοινωνιολογία, λογοτεχνία ελληνική και ξένη, ποίηση, αρχαία ελληνική γραμματεία, παιδικά κ.λπ.), εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, αρχείο τοπικών εφημερίδων και περιοδικά καθώς και αρχείο τοπικής ιστορίας. Τα βιβλία είναι ταξινομημένα σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα Ταξινόμησης (DEWEY), το οποίο εφαρμόζεται σε όλες σχεδόν τις βιβλιοθήκες του κόσμου, ενώ έχει γίνει μηχανογραφική καταγραφή του υλικού της, στο μεγαλύτερο μέρος του με το πρόγραμμα ΑΒΕΚΤ (Αυτοματισμός Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης).

Υπάρχει συνεργασία και επικοινωνία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης με πολλές βιβλιοθήκες σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων.

Γίνονται πανω απο11.000 δανεισμοί ετησίως, ενώ τα μέλη της έχουν ξεπεράσει τα 4.500. Τα εγγεγραμμένα μέλη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης έχουν τη δυνατότητα χρήσης του διαδικτύου. Υπάρχουν αξιόλογες δωρεές βιβλίων και έντυπου υλικού (ένθετα εφημερίδων και περιοδικά) από τον Ιωάννη Μπουτάρη και τους αείμνηστους Αχιλλέα Γκούτα και Άγγελο Βαλταδώρο.

Επίσης, έχουν γίνει δωρεές από φορείς όπως: των εκδόσεων Φυτράκη, της Ομοσπονδίας Εκδοτών Βιβλιοπωλών Ελλάδας, της Βουλής των Ελλήνων, της Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας Αθηνών, της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, του Υπ. Δημόσιας Τάξης, του Ιδρύματος Ολυμπιακής και Αθλητικής Παιδείας, του Ιδρύματος Φανή Μπουτάρη, της Π.Ε.Α.Ε.Α. των εκδοτικών οίκων κ.ά. και τέλος δωρεές από μεμονωμένους αναγνώστες - χρήστες της Βιβλιοθήκης οι οποίοι συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της συλλογής.

Αγορές βιβλίων γίνονται μετά από επιχορηγήσεις του Δήμου και του Υπουργείου Παιδείας.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Νάουσας, στο πλαίσιο προώθησης της ανάγνωσης και αύξησης της αναγνωσιμότητας, διοργανώνει δραστηριότητες σχετικές με το βιβλίο προσεγγίζοντας τους μαθητές των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και γυμνασίων σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και διάφορους φορείς. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου (2 Απριλίου), Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου), Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού (11 Δεκεμβρίου) και όχι μόνο.

(Πηγή: http://www.naousa.gr/city/education/library.htm)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
12 + 0 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.