Χώρος θυσίας Ναουσαίων γυναικών

Μια από τις κορυφαίες πράξεις ηρωισμού, που μαρτυρά τις τραγικές διαστάσεις του ολοκαυτώματος της Νάουσας είναι αναμφίβολα η σκόπιμη πτώση στα ορμητικά νερά του μεγάλου καταρράκτη της Αράπιτσας, στην περιοχή «Στούμπανοι», πολλών γυναικών της μαρτυρικής πόλης, κορασίδων και μητέρων.

Στο χώρο της μεγάλης θυσίας στήθηκε στα 1973 το χάλκινο μνημείο των ηρωίδων της Νάουσας, έργο της σπουδαίας γλύπτριας Κατερίνας Χαλεπά-Κατσάτου, το οποίο φιλοτεχνήθηκε (σύμφωνα με επιγραφή που υπάρχει στη βάση του) το 1972.

Η Κατερίνα Χαλεπά-Κατσάτου στο δημιούργημά της παρουσιάζει αντιπροσωπευτικά μια νεαρή Ναουσαία μάνα με τα δυο παιδιά της. Το ένα, το μεγαλύτερο, είναι κολλημένο στην ποδιά της και ακολουθεί τα βήματα της μάνας της, που κατευθύνεται προς την Αράπιτσα. Τα πρόσωπα και των δύο, μάνας και κόρης, είναι στραμμένα γεμάτα δέος προς τη μεριά της κουρσεμένης πόλης απ’όπου φαίνεται ότι τις πλησιάζουν οι ανελέητοι διώκτες τους.

Το άλλο παιδί, νήπιο, που δεν ξεχωρίζεις αν είναι αγοράκι ή κοριτσάκι, κοιμάται πάνω στο στήθος της μανούλας του με ματάκια κλειστά, που όμως δείχνουν κουρασμένα απ’το κλάμα. Με το δεξί της χέρι κάνει μια ύστατη κίνηση για να σταματήσει τους διώκτες μακριά απ’τα παιδιά της. Η αξιοπρέπεια και η ελευθερία απαιτούν μεγάλες θυσίες.

Σε μικρή απόσταση από το μνημείο των ηρωίδων της Νάουσας (δυτικά) είναι τοποθετημένη μια μεγάλη μαρμάρινη πλάκα με την εξής επιγραφή:
«Διαβάτη, στάσου με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών. Μέσα στο βάραθρο που ξανοίγεται μπροστά σου, βρήκαν ένδοξο και ηρωικό θάνατο οι γυναίκες και τα παιδιά της Νάουσας, για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του Ελληνικού έθνους, στις 22 Απριλίου 1822».

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
3 + 4 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.