Βιβλιοθήκη Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας

Η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας» βρίσκεται στην πανέμορφη ιστορική και Ηρωική πόλη της Νάουσας. Ιδρύθηκε, με απόφαση του Πρωτοδικείου Βέροιας, στις 11 Απριλίου του 1927, με το όνομα «Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος Ναούσης – Ο Κυριακίδης».

Σκοπός της ίδρυσης του Σωματείου, σύμφωνα με το καταστατικό του, είναι «…η εγκαθίδρυσις Αναγνωστηρίου και Βιβλιοθήκης εν Ναούση προς ηθικήν και πνευματικήν ανάπτυξιν των μελών αυτού» (Άρθρο 2ον). Όρος του καταστατικού είναι «η είσοδος του Αναγνωστηρίου ως και η χρήσις των βιβλίων και των εφημερίδων και των περιοδικών είναι ελεύθερα εις πάντας…» (Άρθρο 40όν). Για την πραγμάτωση του σκοπού αυτού, όπως αναφέρεται στο 3ο άρθρο, «ο Σύλλογος … αναλαμβάνει να περισυλλέξη και τοποθετήση εν τη Βιβλιοθήκη τα εκ του Φροντιστηρίου της Αργυρουπόλεως υπό των Αργυρουπολιτών μεταφερθέντα βιβλία…».

Αρχικά, η βιβλιοθήκη του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου στεγάστηκε στο «πρώην εν Ναούση τουρκικό Τέμενος», όπου και παρέμεινε μέχρι το 1933, το οποίο είχε παραχωρηθεί στο Σωματείο με απόφαση του Τοπικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Γραφείου Ανταλλαγής Βεροίας. Ο αριθμός των βιβλίων τότε έφθανε περίπου στους 5.000 τόμους. Με την κατάρρευση όμως του Τεμένους το 1933, ο Σύλλογος ανέστειλε τη λειτουργία του και τα βιβλία μεταφέρθηκαν στο υπόγειο ενός νεοαναγειρόμενου σχολείου, όπου και τα βρίσκει και τα μελετά, το 1939, ο Αντ. Σιγάλας, καθηγητής παπυρολογίας και παλαιογραφίας, ο οποίος είχε επισκεφθεί τη βιβλιοθήκη και το 1929. Ο ίδιος αναφέρει ότι βρήκε μόνο 968 έντυπους τόμους, 70 χειρόγραφα, ένα φιρμάνιο και 5 κώδικες, ενώ κάνει αναφορά για «πολυτιμωτέρας θρησκευτικάς εικόνας και λοιπά κειμήλια». Τα βιβλία, με τη φροντίδα του τότε Δημάρχου Νάουσας Κόκκινου, μεταφέρθηκαν στο κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης μέχρι το 1949, χρονιά κατά την οποία κάηκε η Νάουσα, και χρειάστηκε να μεταφερθούν και πάλι στα υπόγεια του Δημαρχείου, μέχρι το 1964.

Το 1959, ο Σύλλογος επανιδρύεται με το όνομα «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας – Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως “Ο Κυριακίδης”». Τα βιβλία που απέμειναν, πέρασαν στην κυριότητα του Συλλόγου, αλλά ο αριθμός τους είχε μειωθεί δραματικά. Είχαν απομείνει μόνο 796 τόμοι! Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν οι Αργυρουπολίτες αναγκάστηκαν να αφήσουν την περιοχή τους, από τα 5 ζώα που είχε στη διάθεσή της η καθεμιά από τις 60 οικογένειες, τα 3-4 ήταν φορτωμένα με βιβλία και ιερά αντικείμενα! Οπότε, φανταζόμαστε πόσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των βιβλίων που μεταφέρθηκαν αρχικά από τον Πόντο και πόσα έχουν απομείνει. Σήμερα, τα σημαντικότερα ιερά αντικείμενα των Αργυρουπολιτών σώζονται και εκτίθενται στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, ενώ, τα βιβλία, 972 τελικά στον αριθμό, φυλάσσονται στο τριώροφο κτίριο της Ευξείνου Λέσχης Νάουσας (επί της οδού Χατζηγρηγοριάδη 30), που δημιουργήθηκε με συνδρομές μελών και φίλων, καθώς και με προσωπική εργασία των Ποντίων προσφύγων της περιοχής και εγκαινιάσθηκε το 1975. Για τη συντήρηση των βιβλίων, τα οποία φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εργάστηκαν ειδικά συνεργεία. Το παλαιότερο έντυπο βιβλίο τυπώθηκε στην Ιταλία, στο τυπογραφείο του Άλδου Μανούτιου, το 1446. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα περισσότερα βιβλία περιέχουν και χειρόγραφες ενθυμήσεις.

Στη Βιβλιοθήκη της Ευξείνου Λέσχης, στο 2ο όροφο, εκτός από τα παλαίτυπα, υπάρχουν και περίπου 15.000 τόμοι νεότερων βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων κ.λπ., σε μια αίθουσα /αναγνωστήριο 140 τ.μ., στην οποία υπάρχουν και ηλεκτρονικοί υπολογιστές για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγνωστών την Βιβλιοθήκης.

Εκτός από τη Βιβλιοθήκη όμως, στην Εύξεινο Λέσχη λειτουργούν και τμήματα εκμάθησης παραδοσιακών χορών, χορωδίας, εκμάθησης ποντιακής λύρας, ζωγραφικής, κλασσικού χορού, πιλάτες και γυμναστικής, σκακιού και θεατρικό εργαστήρι. Τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης καλύπτονται από δωρεές και συνδρομές των μελών, που σήμερα ανέρχεται περίπου στα 600 μέλη.

Υπεύθυνοι των τμημάτων είναι οι εξής:

  • Παραδοσιακοί Χοροί: Παυλίδου Μαρία, Παυλίδης Παύλος.
  • Εκμάθηση Ποντιακής Λύρας: Βεροιώτης Θεόδωρος.
  • Ζωγραφική: Κοσμίδου Χαρά
  • Κλασσικός Χορός: Γερμανού Ελίνα, Μπράτση Χριστίνα.
  • Σκάκι: Γκαλτσιάν Βαλέριος.
  • Θέατρο: Τόμτση Κατερίνα.
  • Γυμναστική: Σπανού Βάσω.

Bασικοί στόχοι του Συλλόγου είναι η ψηφιοποίηση των παλαιτύπων και χειρογράφων, που έφτασαν με πολύ κόπο στη Νάουσα από την Αργυρούπολη, καθώς και η προσπάθεια για την αποκατάσταση και την συντήρησή τους. Στα άμεσα σχέδια της Ευξείνου Λέσχης εντάσσεται και η οργάνωση του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αργυρουπολιτών, με θέμα την παιδεία στην Αργυρούπολη.

Η Λέσχη λειτουργεί καθημερινά από τις 17:00 έως τις 21:00. Τις πρωινές ώρες λειτουργεί, συνήθως, για την εξυπηρέτηση σχολείων κατόπιν ραντεβού στα τηλέφωνα: 23320-29650 και 23320-22577.

(Πηγή: Ι. Ζιώγα, Χρονικά Ε.Μ.Ι.Π.Η., αρ. φύλ. 12, Ιανουάριος-Μάρτιος 2011)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 1 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.