Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας – Κτίριο Μυλωνά

Το Λύκειο των Ελληνίδων είναι ένα αξιόλογο γυναικείο πολιτιστικό σωματείο με πολύχρονη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου, που προσπαθεί με σεβασμό και επίγνωση να διαφυλάξει τους θησαυρούς της λαϊκής μας κληρονομιάς και να κρατήσει στέρεους τους δεσμούς με την εθνική μας παράδοση.

Ιδρύθηκε το 1966 σαν παράρτημα του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών με καταστατικούς σκοπούς, την εξύψωση της θέσης της Ελληνίδας στη κοινωνία και την διάσωση και διάδοση της Εθνικής μας κληρονομιάς.

Το Λύκειο Ελληνίδων της Νάουσας αμέσως μετά την ίδρυση του, ξεκίνησε τη συλλογή λαογραφικών αντικειμένων με σκοπό την δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου. Έτσι, μέχρι το 2001, τα μέλη των διοικήσεων του Λ.Ε.Ν. συγκεντρώνουν και διασώζουν μεγάλο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Η επισκεψιμότητά του μικρού Λαογραφικού Μουσείου στη είσοδο της πόλης της Νάουσας υπήρξε μεγάλη, η δε συντήρησή του , γινόταν πάντα με τη φροντίδα των μελών του Δ.Σ. και τη βοήθεια του Δήμου Νάουσας.

Το 2001, μετά από πρόταση του Δημάρχου, η συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων μετεστεγάζεται στο νεοϊδρυθέν Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του Δήμου, όπου και αποτελεί τον κύριο όγκο των εκθεμάτων του. Στο Δ.Σ. του Ι.Λ.Μ. Νάουσας συμμετέχουν πάντα τρία μέλη του Δ.Σ. του Λ.Ε.Ν.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Νάουσας παραμένει ανοιχτό για το κοινό τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή από τις 9.30π.μ. έως τις 13.30μ.μ.

Τον Μάρτιο του 2007 το Λύκειο των Ελληνίδων υπογράφει σύμβαση με το Υπουργείο Απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας με την οποία επιχορηγείται μια πολιτιστική δράση με θέμα «το σπίτι της Νάουσας: μια διαδρομή από το χθες στο σήμερα και το αύριο της πόλης μας». Η δραστηριότητα αυτή πραγματοποιείται σε ένα διατηρητέο κτίριο της πόλης, το οποίο παραχωρείται αφιλοκερδώς από τους ιδιοκτήτες του, κληρονόμους Μυλωνά, για το διάστημα που θα διαρκέσει η ιδιότυπη αυτή λαογραφική έκθεση.

Το κτίριο αυτό βρίσκεται στην περιοχή Πουλιάνα της Νάουσας, στην οδό Παύλου Μελά 8.

(Πηγή: http://www.len.gr/el/minemployment.htm)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
15 + 4 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.