Μουσείο Οίνου και Αμπέλου

O Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας και η Ένωση Οινοπαραγωγών των Αμπελώνων της Μακεδονίας κατά τη διάρκεια της πολύχρονης συνεργασίας τους, διέγνωσαν την ανάγκη ίδρυσης ενός κεντρικού μουσείου για τη σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή της Νάουσας.

Το Μουσείο Αμπέλου και Οίνου της Νάουσας παρουσιάζει την ιστορία της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοπαραγωγής στην περιοχή της Νάουσας από τον 17o αιώνα ως τις μέρες μας.

Στόχος του μουσείου είναι να παρουσιάσει τη σημαντική θέση της αμπελουργίας και οινοποιίας στη Νάουσα, την εξέλιξή της στο χρόνο και την ομαλή μετάβαση από την παραδοσιακή στη σύγχρονη μορφή της.

Ο χαρακτήρας του μουσείου είναι εκπαιδευτικός. Πάγκοι εργασίας φιλοξενούν εκπαιδευτικά παιχνίδια για µικρούς και µεγάλους, οι οποίοι µε την ενεργό συμμετοχή τους απολαµβάνουν περισσότερο την επίσκεψή τους.
Απευθύνεται ωστόσο, σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για το κρασί και ειδικότερα για το κρασί της Νάουσας. Τα αντικείμενα που εκτίθενται είναι όλα παλιά αντικείμενα αμπελοκαλλιέργειας και οινοπαραγωγής από την περιοχή της Νάουσας. Η έκθεση ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των σύγχρονων οργανωμένων οινοποιείων της περιοχής, παρέχοντας στον επισκέπτη μια σαφή εικόνα για τη σημασία της σύγχρονης αμπελοοινικής δραστηριότητας στη Νάουσα.

Ο επισκέπτης, µε την είσοδό του στο µουσείο, ενηµερώνεται για το κτίριο και τη µακρά του ιστορία. Σε χάρτη παρουσιάζεται η αµπελουργική ζώνη ΟΠΑΠ Νάουσα, όπου σημειώνονται τα οινοποιεία της περιοχής. Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση της αμπελουργικής και της οινοποιητικής παράδοσης στην περιοχή της Νάουσας, από τον 17oαι. έως τη σύγχρονη εποχή.

Στο εκθετήριο ο επισκέπτης παρακολουθεί τη διαδικασία δημιουργίας του κρασιού: καλλιέργεια του αµπελιού, συγκομιδή και πάτηµα των σταφυλιών, εξαγωγή του µούστου και οινοποίησή του µε την αλκοολική ζύµωση, εµφιάλωση. Εκτίθενται αντικείµενα που χρησιµοποιούνταν παραδοσιακά στην αμπελουργία και στην οινοποίηση, τα οποία και συνοδεύονται από το αντίστοιχο εποπτικό υλικό. Στον κεντρικό χώρο του µουσείου αναπτύσσονται θέµατα που αφορούν γενικότερα το κρασί, όπως το χρώµα του κρασιού, οι κατηγορίες κρασιών, τα κρασιά ΟΠΑΠ, οι Δρόµοι του κρασιού και λογοτεχνικές αναφορές στο κρασί της κ.λπ. Στον ίδιο χώρο παρουσιάζονται τα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της Νάουσας.

Σε άλλο σηµείο του χώρου γίνεται αναφορά σε ένα άλλο προϊόν του αµπελιού, το ρακί. Εκτίθεται ένα παραδοσιακό ρακοκάζανο και δίνεται συνοπτικά η ιστορία του ναουσαίικου τσίπουρου.

Το Μουσείο ανήκει στον ΔΗ.Π.Ο.Ν. και στεγάζεται στο ισόγειο του παραδοσιακού κτιρίου Ιωάννου Μπουτάρη, το πρώτο οργανωμένο οινοποιείο της Νάουσας (1908).

Χρηματοδοτήθηκε από την Κοινοτική Πρωτοβουλία LeaderII, τον ΔΗ.Π.Ο.Ν. και το Ίδρυμα Στέλιου και Φανής Μπουτάρη.

Οι φωτογραφίες που πλαισιώνουν τον χώρο προέρχονται από το αρχείο της Ευγενίας Ζάλιου. Τον µουσειολογικό σχεδιασµό ανέλαβαν η αρχαιολόγος Χαρά Ανδρεΐδου και η µουσειολόγος Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Το μουσείο οίνου και αμπέλου, βρίσκεται στην οδό Χατζημαλούση 17.
Το τηλέφωνο του μουσείου είναι 2332029800.

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
9 + 10 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.