Εκπαιδευτικός, κοινωνικός και πολιτιστικός εξοπλισμός

Η πόλη διαθέτει 20 σχολικά κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Λειτουργεί ακόμη Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα. Σε επίπεδο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, από το 2000 λειτουργεί η Σχολή Αστυφυλάκων, και από το Νοέμβριο του 2004 το Τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Το Γενικό Νοσοκομείο Νάουσας (δωρεά της οικογένειας Λαναρά που χτίστηκε το 1937) καλύπτει με τις κλινικές, τον εξοπλισμό και το επιστημονικό δυναμικό του, το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών υγείας των κατοίκων, που εξυπηρετούνται και από το σύγχρονο Πολυιατρείο του ΙΚΑ. Οι υπόλοιπες, προνοιακού χαρακτήρα, ανάγκες της πόλης, καλύπτονται από τους υφιστάμενους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, το Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας, το Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων και το Γηροκομείο.

Σημαντική είναι η παρουσία του πολιτιστικού εξοπλισμού. Με άξονα το συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου και των δύο μεγάλων θεάτρων του (χειμερινό – θερινό) καθώς και της Εστίας Μουσών με τις μουσικές σχολές του Δημοτικού Ωδείου και τη σχολή μπαλέτου, οργανώνεται η πλούσια πολιτιστική ζωή του τόπου. Ο Δημοτικός Πολιτιστικός Οργανισμός Νάουσας (ΔΗ.Π.Ο.Ν.) στηρίζει τον πολιτισμό με εξειδικευμένα, έμπειρα στελέχη, και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης διοργανώνει αξιόλογες εκδηλώσεις όλο το χρόνο. Διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη με 20.000 τόμους, τμήματα Θεάτρου και Κινηματογράφου, Μουσείο Οίνου και Αμπέλου και εργαστήρια Εικαστικών Τεχνών. Λειτουργούν ακόμη Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα, καθώς και δύο Σχολικές Βιβλιοθήκες με περισσότερους από 7.000 τόμους η καθεμία. Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο παραδοσιακό κτίριο και διαθέτει σημαντικές συλλογές από την τοπική λαογραφική παράδοση της περιόδου της Επανάστασης και του Μακεδονικού αγώνα. Η Εύξεινος Λέσχη Νάουσας διαθέτει μεγάλη βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει, εκτός των άλλων, και περίπου 950 παμπάλαια βιβλία από τη μεγάλη βιβλιοθήκη της Τραπεζούντας του Πόντου.

Οι διάφοροι πολιτιστικοί σύλλογοι της Νάουσας -με θρησκευτική θα λέγαμε ευλάβεια- μελετούν, συντηρούν και προβάλλουν τις παραδόσεις του τόπου, παραδόσεις που αποτελούν ακόμη και σήμερα, σημαντικό στοιχείο της ζωής των Ναουσαίων. Το περίφημο καρναβάλι της πόλης, με κορυφαίο δρώμενο τις Μπούλες, ή αλλιώς, Γενίτσαροι και Μπούλες, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη της αρχαιότητας και τα διονυσιακά δρώμενα, διατηρεί το παλιό τυπικό και σκορπά κάθε χρόνο ρίγη συγκίνησης στους παλιούς, αλλά και στους νέους που το κάνουν δική τους υπόθεση.

 

(Α. Οικονόμου, Νάουσα. Ο τόπος, το χθες και το σήμερα… Νάουσα, 2005)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.