Ροδοχώρι

Το Ροδοχώρι είναι ένα χωριό της επαρχίας Νάουσας του νομού Ημαθίας και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Βερμίου. Μέχρι την εφαρμογή του συστήματος «Καποδίστριας» αποτελούσε κοινότητα μαζί με, τους κατεστραμμένους από τους Γερμανούς, οικισμούς Μεταμόρφωση και Άγιο Παύλο, χωριά που σήμερα δεν έχουν μόνιμους κατοίκους, αλλά αναπτύσσονται ταχύτατα σαν θερινά αλλά και χειμερινά θέρετρα.

Ως κοινότητα έφτανε περί τους 1.000 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα έχει γύρω στους 800 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Η μετανάστευση, κυρίως η εσωτερική έχει και εδώ τις συνέπειές της.

Από την εφαρμογή του συστήματος «Καποδίστριας» αποτελεί δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Νάουσας. Εκκλησιαστικά όμως υπάγεται στην Μητρόπολη Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.

Απέχει 18 χλμ. από την έδρα της Μητρόπολης (Έδεσσα). Η πρώτη ονομασία του χωριού ήταν «Μέγα Ρεύμα», «Γκουλεμα Ρεκα» κατά την τοπική διάλεκτο. Το 1956 το «Μέγα Ρεύμα» μετονομάστηκε σε Ροδοχώρι που είναι και η επίσημη ονομασία του χωριού. Η τότε κοινοτική αρχή ζήτησε την μετονομασία του χωριού σε «Ροδόπολη». Ήταν το όνομα της μητρόπολης στην οποία υπαγόταν η περιοχή εκείνη της Τραπεζούντας. Το υπουργείο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και ονόμασε το χωριό Ροδοχώρι.

Η σημερινή ονομασία, ίσως, εκφράζει την φυσική ομορφιά του τοπίου κατά την εποχή της άνοιξης όταν όλη η περιοχή είναι ανθοσκέπαστη.

Η πρώτη ονομασία (Μέγα Ρεύμα) οφείλεται σε ένα πραγματικά μεγάλο ρέμα που ξεκινάει από τα Δ-ΝΔ το χωριού και καταλήγει ΝΑ. Το ρέμα διαρρέεται από ένα ποτάμι που σχηματίζεται από τα νερά των διαφόρων πηγών που το χειμώνα και την άνοιξη φουσκώνει τόσο ώστε να πλημμυρίζει τις χαμηλότερες περιοχές.

Ένα δεύτερο εξίσου μεγάλο ρέμα, ξεκινάει από την Β-ΒΔ πλευρά με κατεύθυνση ΒΑ και στο σημείο «Σμίξη» τα δύο ρεύματα συναντιούνται. Η «Σμίξη» είναι ένας τόπος σπάνιας και άγριας ομορφιάς στην περιοχή της «Κράστας», με βράχια κομμένα απότομα που σχηματίζουν ένα βάραθρο 200-250 μέτρων. Από εκεί και σε απόσταση 500 περίπου μέτρων, διακρίνεται η είσοδος ενός σπηλαίου. Το σπήλαιο αυτό, αναφέρεται ότι κατοικήθηκε κατα την νεολιθική εποχή, είναι καταγεγραμμένο, παραμένει όμως ανεξερεύνητο.

Τα υψώματα και οι γύρω λόφοι της «Κράστας» αποτελούνται από ασβεστόλιθο σκεπασμένο με αγριοπούρναρο και μένουν καταπράσινα χειμώνα–καλοκαίρι.

Έτσι το χωριό είναι κτισμένο σε μια περιοχή που από τις τρεις πλευρές του κλείνεται από ρέματα, στα δυτικά του υψώνονται λόφοι. Ανατολικά, απλώνεται η πεδιάδα των Γιαννιτσών μέχρι το Θερμαϊκό και βόρεια μπορεί να δει κανείς την πόλη της Έδεσσας. Μένει το νοτιοδυτικό άκρο όπου εκεί υψώνεται επιβλητικά το όρος Βέρμιο με το χιονοδρομικό κέντρο «Τρία – Πέντε Πηγάδια».

Το χωριό και η απίστευτης φυσικής ομορφιάς περιοχή, είναι μια πραγματική απόλαυση και συνάμα ψυχική και σωματική ανάπαυση ακόμα και για τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Η πλούσια βλάστηση και οι πολλές φυσικές πηγές με τα κρύα και καθαρά νερά συμπληρώνουν συνοπτικά την ομορφιά του τοπιού.

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
16 + 2 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.