Αρκοχώρι

Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 8 χλμ. νοτιοδυτικά της Νά­ουσας, σε υψόμετρο 600 μ. Ιδρύθηκε το 1630 και είναι από τους παλιότερους οικισμούς που διασώθηκαν στο Βέρμιο, μετά από αλλεπάλληλες καταστροφές μέσα στους αιώνες. Δια­θέτει πλούσιο και αξιόλογο, παραδοσιακής μορφής, οικιστικό ενδιαφέρον και σήμερα αποτελεί αναπτυσσόμενο κέντρο τουρισμού και ανα­ψυχής. Βρίσκεται σε κομβικό σημείο μεταξύ του χιονο­δρομικού κέντρου Σελίου, της πόλης της Νάουσας και του χιονοδρομικού κέντρου των Τριών - Πέντε Πηγαδιών, με μικρές τουριστικές μονάδες οικογενειακού χαρακτήρα, ταβέρ­νες και ωραίες εξοχές. Χαρακτηριστικό έθιμο της περιοχής είναι το Κουρμπάνι στη γιορτή του αγίου Αθανασίου καθώς και το πανηγύρι του προφήτη Ηλία.

Το Αρκοχώρι είναι ένα περιποιημένο παραδοσιακό χωριουδάκι, κυριολεκτικά πνιγμένο στο πράσινο. Έχει πολλά πετρόχτιστα σπίτια με κεραμιδένιες στέγες και καταπράσινες αυλές. Το καλοκαίρι έχει πληθυσμό περίπου 200 κατοίκων, ενώ το χειμώνα οι περισσότεροι από αυτούς μετακομίζουν στη Νάουσα.

Το παλαιότερο όνομα του χωριού, μέχρι και το 1926, ήταν Αρκουδοχώρι, προφανώς διότι στον τόπο αυτό ζούσαν τότε άφθονες αρκούδες! Η ιστορία του χάνεται στα βάθη της τουρκοκρατίας. Αρχικώς η περιοχή ήταν τούρκικο τσιφλίκι, αργότερα όμως σταδιακά εγκαταστάθηκαν εδώ αρκετοί Έλληνες, οι οποίοι ασχολούντο με τη γεωργοκτηνοτροφία.

Τελικά το Αρκοχώρι απελευθερώθηκε από τον τουρκικό ζυγό το 1912, όπως βέβαια και ολόκληρη η Μακεδονία.
Το Αρκοχώρι είναι χτισμένο ανάμεσα σε δύο λόφους, τριγυρισμένο από πυκνό δάσος με καστανιές, βελανιδιές, πλατάνια, έλατα, κισσούς, οξιές, πεύκα, σκλήθρα και κουμαριές, χωρίς όμως να απουσιάζουν και εκτάσεις με καλλιέργειες, όπως π.χ. ροδακινιές, μηλιές, κερασιές και αμπέλια τα οποία μας δίνουν και εξαιρετικό ξινόμαυρο κρασί.

Φτάνοντας στο χωριό θα εντοπίσουμε εύκολα την πλακόστρωτη πλατεία. Εκεί θα βρούμε το παλιό σχολείο, καθώς επίσης και δύο παραδοσιακά καφενεδάκια αλλά και μία ταβερνούλα. Θα σουλατσάρουμε στα γραφικά σοκάκια του χωριού, θαυμάζοντας υπέροχα αναστηλωμένα αρχοντικά με χαγιάτια και σαχνισιά. Στη συνέχεια θα περάσουμε και από τον «Αρκούδο», όπου μεταξύ άλλων θα βρούμε άνετο πάρκινγκ, υπαίθριο αναψυκτήριο, γήπεδο 5Χ5, γήπεδο τένις, γήπεδο μπάσκετ, παιδική χαρά και άφθονο γκαζόν. Μόλις 100 μ. μετά το αναψυκτήριο θα βρούμε και την εκπληκτική ταβέρνα «Χάραμα». Τέλος, για να απολαύσουμε πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας θα ανεβούμε στην κορυφή του λόφου, όπου δεσπόζει η εκκλησία του χωριού, ο Άγιος Δημήτριος.

(Πηγές:
Α. Οικονόμου, Νάουσα. Ο τόπος, το χθες και το σήμερα… Νάουσα, 2005
http://partetavouna.blogspot.gr/2012/07/blog-post_12.html)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
8 + 2 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.