Το 1998 στα πλαίσια του προγράμματος «Καποδίστριας» η Νάουσα συνενώθηκε με τις κοινότητες Αρκοχωρίου, Γιαννακοχωρίου, Ροδοχωρίου και Στενημάχου και αποτελούν το διευρυμένο Δήμο Νάουσας. Είναι ο δεύτερος σε μέγεθος δήμος του Νομού Ημαθίας με πληθυσμό που φτάνει τους 23.000 κατοίκους.

Η μεταπολεμική ανάπτυξη της πόλης, στο Β΄ μισό του 20ού αιώνα, στηριγμένη κυρίως στο δυναμισμό των Ναουσαίων, πραγματοποιήθηκε με σταθερά βήματα. Νέες δυναμικές αγροτικές καλλιέργειες και βιομηχανικές μονάδες στήθηκαν δίπλα στις παλιές ή τις αντικατέστησαν. Καινούριος κοινωνικός εξοπλισμός δημιουργήθηκε πλάι στον ήδη υφιστάμενο -που οφειλόταν κυρίως σε δωρεές Ναουσαίων- για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των κατοίκων. Νέοι δρόμοι ανοίχτηκαν, αντικαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών, αξιοποιήθηκε ο δασικός πλούτος του Βερμίου, ο οποίος περιήλθε στο Δήμο Νάουσας και σήμερα είναι ο μεγαλύτερος δασοκτήμων δήμος της χώρας.

Το παλιό με το καινούριο συνυπάρχουν στη σημερινή Νάουσα. Δίπλα στα παλιά αρχοντικά ή τα πιο μικρά σπίτια συναντά κανείς σύγχρονες κατασκευές, αν και όχι το ίδιο όμορφες. Κάτω απ’ τα αιωνόβια πλατάνια, στις πλατείες και τα σταυροδρόμια παλιές και καινούριες βρύσες δροσίζουν με το παγωμένο τους νερό τους περαστικούς. Κοντά στα παλιά λιθόστρωτα δρομάκια, σύγχρονοι πεζόδρομοι εξυπηρετούν την κίνηση της αγοράς.

(Πηγή: Α. Οικονόμου, Νάουσα. Ο τόπος, το χθες και το σήμερα… Νάουσα, 2005.)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
7 + 0 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.