Από τον 19o στον 20o αιώνα

To ολοκαύτωμα της πόλης σημειώνει το τέλος μιας σημαντικής περιόδου για την ιστορία της Νάουσας. Ταυτόχρονα όμως συνιστά -με την επανεγκατάσταση των κατοίκων που σώθηκαν καθώς και άλλων 70 οικογενειών Τούρκων- την αρχή μιας νέας περιόδου, που οδήγησε τελικά στη διαμόρφωση της σημερινής της φυσιογνωμίας.

Ο 19ος αιώνας υπήρξε γενικά, καθοριστικός για την περαιτέρω εξέλιξη της Νάουσας, κυρίως στον οικονομικό τομέα (εμπόριο, μεγάλη βιομηχανία), που φυσικά επηρέασε και τους υπόλοιπους τομείς της ζωής της (κοινωνικό, εκπαιδευτικό κ.λπ.).

Στις αρχές του 20ού αιώνα η Νάουσα υπήρξε σημαντικό κέντρο του Μακεδονικού αγώνα (1904-1908) κατά των βουλγαρικών επιδιώξεων. Ελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό στις 17 Οκτωβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου και έκτοτε ακολούθησε την ίδια μοίρα με τις υπόλοιπες περιοχές του ελληνικού κράτους. Μάλιστα με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924 η περιοχή της Νάουσας δέχθηκε χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν τόσο στα γύρω χωριά, όσο και στην ίδια την πόλη.

Στο πλαίσιο πλέον του Ελληνικού κράτους η Νάουσα συνεχίζει τη λαμπρή της οικονομική ανάπτυξη, με τη λειτουργία και νέων βιομηχανικών μονάδων, την εισαγωγή της συστηματικής δενδροκαλλιέργειας, τη συστηματοποίηση του εξωτερικού της εμπορίου και, γενικά, τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής οι Ναουσαίοι συμμετέχουν ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Το Μάιο του 1944, στη Μονή Προδρόμου οι αντάρτες αντιστάθηκαν στις δυνάμεις των Γερμανών. Στην άνιση και σκληρή μάχη που δόθηκε σκοτώθηκαν σχεδόν όλοι -τα ονόματά τους αναγράφονται στο μαρμάρινο μνημείο που έχει στηθεί στο μοναστήρι. Τον Ιανουάριο του 1949, ένα μεγάλο μέρος της πόλης καταστρέφεται στον Εμφύλιο που ακολούθησε τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου.

Το 1955 χαρακτηρίστηκε ως ηρωική πόλη για τους αγώνες και τις θυσίες της στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες.

(Πηγή: Α. Οικονόμου, Νάουσα. Ο τόπος, το χθες και το σήμερα… Νάουσα, 2005.)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
10 + 6 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.