Η Σχολή Αριστοτέλους – Νυμφαίο Μίεζας

Νυμφαίο Μίεζας

​Τόπο με παγκόσμιο ενδιαφέρον αποτελούν τα απομεινάρια της Σχολής Αριστοτέλους, λίγο πιο κάτω από τη σημερινή Νάουσα, στη θέση Ισβόρια. Είναι το μέρος με τα τρεχούμενα νερά και τα βαθύσκιωτα σπήλαια που αναφέρουν οι αρχαίοι συγγραφείς, όπου ο μέγιστος φιλόσοφος της αρχαιότητας δίδαξε το μεγαλείο της κλασικής ελληνικής σκέψης και τα ιδανικά της πλατωνικής φιλοσοφίας στο γιο του βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου Β΄ τον Αλέξανδρο και τους άλλους ευπατρίδες της μακεδονικής αυλής.

Η συνάντηση αυτών των δύο μέγιστων προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου στο Νυμφαίο της Μίεζας, του επιστήμονα Αριστοτέλη και του μεγάλου στρατηλάτη Αλέξανδρου, έμελλε να επηρεάσει καθοριστικά το μέλλον της ανθρωπότητας και ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

Η Μίεζα ήταν ξακουστή για τα νερά, τους κήπους της, την εξαιρετική ομορφιά της καθώς και το ονομαστό Νυμφαίο της. O χώρος του Νυμφαίου (δηλαδή το ιερό το αφιερωμένο στις Νύμφες) θεωρείται ένα πολύ εντυπωσιακό φυσικό τοπίο, όπου το αρχαίο κτίσμα μαζί με τρεις φυσικές σπηλιές, αποτελούν τον κύριο χώρο της σχολής.

Η περίφημη Σχολή, ο Περίπατος, ήταν οικοδόμημα περίτεχνο κατασκευασμένο από ντόπια υλικά (πωρόλιθο και ξυλεία του Βερμίου). Ανεβαίνοντας τα σκαλοπάτια που οδηγούν στον χώρο του Περιπάτου μπορούμε να δούμε τα υποστυλώματα του πατώματος του πάνω ορόφου και τη διαδρομή της σκάλας από το ισόγειο στο ανώγειο. Η Σχολή στο ένα τμήμα της ήταν διώροφη με έξοδο στον επάνω από το χώρο επίπεδο. Η διώροφη στοά με τους ιωνικούς κίονες σε σχήμα Π -συνδυαζόμενα με τρεις φυσικές σπηλιές που υπάρχουν εκεί- αποτελούσαν τον κύριο χώρο της σχολής. Η κάθετη επιφάνεια του βράχου, όπου φαίνονται οι οπές για τη στήριξη των δοκαριών της στέγης, αποτελούσε το πίσω μέρος της σκιερής στοάς, που χτίστηκε μετά το 350 π.Χ., και εκεί δίδασκε ο Αριστοτέλης «τον ηθικόν και πολιτικόν λόγον» (Πλούταρχος VII, 668) στους νεαρούς βλαστούς των Μακεδόνων ευγενών. Στο Αρχαιολογικό Μου­σείο της Βέροιας εκτίθενται κεραμίδες και πήλινες σίμες από τη στέγη της στοάς. Το «μυθικό» τοπίο όπου ο δάσκαλος περι διά­βαζε με τους μαθητές του στα παρόχθια, γεμάτα πυκνή βλά­στηση μονοπάτια, ενώ γύρω τους ανάβλυζαν και κυλούσαν ήρεμα δροσερά ρυάκια, συμπληρώνει λίγο πιο πέρα ένα ακόμη μεγαλύτερο σπήλαιο, με δύο λαξευμένες εισόδους και σαφή λατρευτική χρήση.

Το πηγαίο νερό είναι διαυγές και ο τόπος ιδανικός για τη λατρεία των Κρηναίων ή Ναϊάδων Νυμφών. Μέσα στη λιμνούλα της πηγής διαγράφονται τα υπολείμματα του ιερού, ενώ γύρω τα σπήλαια με τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες διαθέτουν βάθρα αγαλμάτων πιθανότατα του Πάνα. Στον τόπο τελούνταν τελετές λατρείας προς τιμή της μητέρας Γης, της φύσης και των υδάτων. Το νερό, πηγή ζωής, μήτρα των σπόρων και της βλάστησης, έγινε το σύμβολο μιας ατέρμονης δυναμικής από την οποία τα πάντα γεννιούνται και στην οποία τα πάντα επιστρέφουν. Η Γη είναι η Μητέρα Ύλη που κλείνει στους κόλπους της το ύδωρ που έρχεται, από το σκοτάδι της μήτρας, στο φως και ύστερα από μια σύντομη επίσκεψη επιστρέφει πάλι στο σκοτάδι κουβαλώντας τη ζωή και τον θάνατο μαζί. Κομβικά στοιχεία, η μέθεξη, οι εκστατικές και οργιαστικές εκδηλώσεις.

Η Σαπφώ τραγουδά:
«Ολόγυρα άλσος από δέντρα ψηλά, υδατοτρεφή,
και κάτωθεν κρούσταλλο έρεε,
απ’ τα ψηλά, απ’ τους βράχους, το νερό».
Και είναι σαν να μιλά για το Νυμφαίο της Μίεζας. Τα ισβόρια (=πηγές) συμβάλλουν στην ανάπτυξη πλούσιας χλωρίδας. Μέσα από τις φυλλωσιές και τα νερά ξεπροβάλλουν απόκρημνοι βράχοι σχηματίζοντας ένα πέτρινο όγκο με μυστηριώδη σπηλαιώδη ανοίγματα.
Εκεί, κατ’ επιλογή του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη, οικοδομήθηκε το οίκημα που στέγασε τον φιλόσοφο και τους μαθητές του, δηλαδή τον ξακουσμένο Αλέξανδρο και τους περί αυτών πρίγκιπες της μακεδονικής αυλής.

Ο τόπος ιδανικός, με ήπιο κλίμα, πανέμορφο φυσικό περιβάλλον και ο χώρος περίκλειστος με δυο επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, και ψηλότερα η θέα περίοπτη ανοιχτή προς κάθε πλευρά. Περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα και λίγο πιο κάτω η λίμνη του Βορβόρου, αλλά και τόπος συμβολικός, χώρος εκπαίδευσης για τον Αλέξανδρο που μακριά από την κουστωδία του παλατιού εντρυφούσε στην ελληνική παιδεία, όντας προνομιούχος δέκτης της κληρονομιάς σπουδαίων φιλοσόφων. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία της σχολής για τέσσερα χρόνια. Ο Αριστοτέλης με το μαθητή του Θεόφραστο παρέμεινε για άλλα δυο χρόνια και ασχολήθηκε με το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο.

(Πηγές:
Βαλσαμίδης Ε., Μίεζα: Νυμφαίο – Σχολή – Τάφοι, Νάουσα, 2005
Ένας περίπατος στο Νυμφαίο της Μίεζας, Υπουργείο Πολιτισμού, 2008
Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας: http://kpenaousas.gr/
Δήμος Νάουσας: http://naoussa.gr)

 

Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους

Για την ανάδειξη της περιοχής η οικογένεια Λαναρά δώρισε ένα σύγχρονο κτίριο το οποίο στεγάζει το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλους. Βρίσκεται στην περιοχή «Ισβόρια», 2 χλμ. από το Κέντρο της Νάουσας. Η μοντέρνα αρχιτεκτονική μορφή του κτιρίου, όπου κυριαρχούν το ξύλο, το μέταλλο και η πέτρα, εναρμονίζεται με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Στις εγκαταστάσεις του Πολιτιστικού Κέντρου λειτουργούν:

εκθεσιακός χώρος,
αίθουσα συνεδρίων και προβολής,
χώρος υποδοχής – εξυπηρέτησης επισκεπτών,
αναψυκτήριο-εστιατόριο
και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και λεωφορείων.
Στους άνετους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλους, να ενημερωθεί για την ιστορία και τη σημασία του μνημείου και να αποκτήσει βιβλία, έντυπα, cd-rom, dvd, αναμνηστικά είδη δώρων κ.λπ.

Η υψηλών προδιαγραφών αίθουσα συνεδρίων (80 θέσεων) διαθέτει σύγχρονα οπτικοακουστικά συστήματα (προβολής, ήχου και μεταφραστικό κέντρο) και αποτελεί ιδανικό χώρο για τη φιλοξενία συνεδρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εκδηλώσεων. Επίσης, στην αίθουσα γίνονται προβολές ταινιών και video με θέμα το έργο του φιλόσοφου Αριστοτέλη, τους αρχαιολογικούς χώρους (Σχολή Αριστοτέλους, Μακεδονικοί Τάφοι Ανθεμίων, Αρχαίο θέατρο Μίεζας) και την ιστορία της Ηρωικής πόλης Νάουσας.

(Πηγή: Πολιτιστικό κέντρο σχολής Αριστοτέλη http://www.sxoliaristotelous.gr/el/center.htm)