Δημόσιο Συγκρότημα (4ος αι. π.Χ.)

Σε κοντινή απόσταση και βόρεια του θεάτρου έχει εντοπιστεί ένα ακόμη επιβλητικό μνημείο, η επιβλητικότητα του οποίου οφείλεται τόσο στις διαστάσεις όσο και στην οργάνωση του. Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα με δημόσιο χαρακτήρα(ενδεχομένως αποτελεί την αγορά της πόλης ή τουλάχιστον ένα μέρος αυτής), το οποίο κατασκευά­στηκε στο B΄ μισό του 4ου αιώνα π.Χ. Αξιόλογη είναι η ανάπτυξη του σε διαδοχικά φυσικά άνδηρα, ενώ οι μέχρι σήμερα γνωστές διαστάσεις του, 300 x 150 μ. περίπου, τεκμαίρουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, τη μεγαλοπρέπεια του συγκροτήματος (το μέγεθος του οποίου συγκρίνεται από τους ανασκαφείς με αντίστοιχα των μικρασιατικών παραλίων, τα οποία είναι γνωστά παγκοσμίως για τη μεγαλοπρέπεια τους). Το δυτικό τμήμα του αποτελείται από μια μεγάλη στοά βόρεια της οποίας αναπτύσσεται ένα μεγάλο περίστυλο κτίριο, σε δύο πτέρυγες, στις οποίες εμπεριέχονται έντεκα τετράγωνες αίθουσες συμποσίων. Ο συνδυασμός των αρχαιολογικών δεδομένων που έχουν προκύψει από τις μέχρι σήμερα ανασκαφές σκιαγραφούν την ύπαρξη ενός εντυπωσιακού συγκροτήματος, που κάλυπτε περίπου 6.000 τ.μ., και του οποίου η χρήση συνδέεται, ενδεχομένως, και με τον Ασκληπιό. Η λατρεία του θεού άλλωστε είναι η μόνη που μαρτυρείται στη Μίεζα, μέσα από μια επιγραφή με ωνές του 3ου αι. π.Χ., όπου οι ιερείς του Ασκληπιού αναφέρονται ως οι επώνυμοι άρχοντες της πόλης.

Η καταστροφή του μνημειακού αυτού συγκροτήματος πρέπει να επήλθε περί τις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ., μια περίοδο κατά την οποία το μακεδονικό βασίλειο γνώρισε πολλές αναταραχές. Ωστόσο, τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αναδεικνύουν ακόμη και σήμερα την πολιτική βούληση των αρχόντων της πόλης, μια βούληση που εκφράστηκε με ενάργεια μέσα από τη μεγαλοπρέπεια του πολιτικό-θρησκευτικού κέντρου της Μίεζας.

(Πηγή: Β. Σ. Δημητριάδης, Κοπανός Δήμου Νάουσας: Ανιχνεύοντας το παρελθόν. Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού, τεύχος 22, Ιανουάριος-Απρίλιος 2014)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
16 + 3 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.