Το αρχαίο θέατρο της Μίεζας

Ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η ανακάλυψη και η ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της πόλης. Το αρχαίο θέατρο εντοπίστηκε στην περιοχή Μπελοβίνα Κόπανου, το 1992, κατά τις εργασίες διάνοιξης ενός υπόγειου αρδευτικού δικτύου. Ακολούθησε η ανασκαφή του, κατά τη διάρκεια της οποίας ήρθε στο φως το μεγαλύτερο μέρος του (1993-1995), ενώ αρκετά χρόνια αργότερα, το 2007 και 2008, πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, οι οποίες επαναλήφθηκαν το 2011 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οι ανασκαφές ανέδειξαν ένα μεγάλο θέατρο, που θεωρείται από τα μεγαλύτερα στη Βόρεια Ελλάδα, κατασκευασμένο με αρκετό υλικό σε δεύτερη χρήση. Το μνημείο βρίσκεται στην πλαγιά ενός χαμηλού λόφου, με θέα στον κάμπο και ανατολικό προσανατολισμό, και ξεχωρίζει γιατί οι χαράξεις του αποτελούν έναν ιδιόμορφο συνδυασμό ελληνικού και ρωμαϊκού θεάτρου, γεγονός που ενισχύεται σημαντικά από την ανάμειξη κατασκευαστικών, τυπολογικών και μορφολογικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν τόσο τα ελληνιστικά, όσο και τα ρωμαϊκά θέατρα.

Σύμφωνα με τους ανασκαφείς το μνημείο έχει τρεις κατασκευαστικές φάσεις που κυμαίνονται από την ελληνιστική μέχρι και την ύστερη ρωμαϊκή περίοδο. Το αρχικό θέατρο μάλλον ήταν μεγαλύτερο από το υστεροελληνιστικό–πρώιμο ρωμαϊκό θέατρο, των μέσων του 2ου αι. π.Χ., γεγονός που μπορεί και να σχετίζεται με την ιστορική συγκυρία της εποχής, τη μείωση δηλαδή της σπουδαιότητας της πόλης της Μίεζας κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Η αμέσως επόμενη σημαντική στιγμή για το μνημείο υπήρξε η καταστροφή του 2ου αι. μ.Χ., που προκλήθηκε εξαιτίας κάποιου βίαιου γεγονότος, ενδεχομένως ενός σεισμού, οπότε και πρόχειρα επιδιορθώθηκαν οι αναλημματικοί τοίχοι και το κτίριο της σκηνής. Με βάση τις νομισματικές μαρτυρίες και την κεραμική, το θέατρο φαίνεται ότι συνέχιζε να λειτουργεί μέχρι και τον 4ο αι. μ.Χ.

(Πηγή: Β. Σ. Δημητριάδης, Κοπανός Δήμου Νάουσας: Ανιχνεύοντας το παρελθόν. Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού, τεύχος 22, Ιανουάριος-Απρίλιος 2014)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
19 + 0 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.