Η Νάουσα στην Αρχαιότητα

Ο Ηρόδοτος (VIII 137,1 και 138,2-3) αναφέρει ως αρχηγό της Μακεδονικής δυναστείας τον Περδίκκα: «Έβδομος πρόγονος αυτού του Αλεξάνδρου ήταν ο Περδίκκας που έγινε βασιλιάς των Μακεδόνων με τον ακόλουθο τρόπο... Τρεις αδελφοί από τους απογόνους του Τημένου από το Αργός κατέφυγαν στην Ιλλυρία, ο Γαυάνης, ο Αέροπος και ο Περδίκκας και από την Ιλλυρία πέρασαν στην Άνω Μακεδονία και έφτασαν στην πόλη Λεβαία .... Έφτασαν σε μια άλλη περιοχή και εγκαταστάθηκαν πλησίον των κήπων.... Επάνω από τους κήπους υπάρχει ένα βουνό που ονομάζεται Βέρμιο».

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η Μακεδονική Δυναστεία καταγόταν από τη βασιλική οικογένεια του Άργους η οποία είχε πρόγονο τον Ηρακλή. Για αυτό το λόγο οι ιστορικοί αποκαλούν τους βασιλείς της Μακεδόνικης Δυναστείας Αργεάδες και Τημενίδες, δηλαδή απογόνους του Βασιλέα του Αργούς Τημένου.

Εκτεταμένα ερείπια στην περιοχή μεταξύ της σημερινής Νάουσας και των γειτονικών χωριών της πεδιάδας ενισχύουν την εκδοχή ότι η σημερινή Νάουσα αναπτύχθηκε στο χώρο μιας σημαντικής πόλης της αρχαιότητας, η οποία βρισκόταν μεταξύ Βέροιας και Έδεσσας. Το όνομά της, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες απόψεις των αρχαιολόγων, ήταν Μίεζα. Οι τοπικοί μύθοι αναφέρουν ότι οι δύο κόρες του μυθικού βασιλιά της περιοχής Βέρητα έδωσαν τα ονόματά τους στις δύο σημαντικές πόλεις της Ημαθίας, Βέροια και Μίεζα, ενώ ο γιος του Όλγανος μεταμορφώθηκε σε ποτάμιο θεό και έδωσε το όνομά του στο σημερινό ποτάμι της Αράπιτσας. Μια προτομή του Ολγάνου, που αποκαλύφθηκε στην περιοχή του Κοπανού και χρονολογείται στον 2ο αι. μ.Χ., φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας.

Στα χρόνια του μακεδόνικου βασιλείου (4ος-2ος αι. π.Χ.), στην «Ερατεινή Ημαθία»,η αρχαία Μίεζα ήταν μια από τις σημαντικές πόλεις που ξεχώρισαν και ήκμασαν. Τα απομεινάρια της αρχαίας πόλης που ταυτίζεται από τους αρχαιολόγους με το χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στη Νάουσα, τα Λευκάδια και τον Κοπανό, βρίσκονται στη μέση περίπου της σημερινής οδικής αρτηρίας που οδηγεί από τη Βέροια στην Έδεσσα. Οι πρώτοι που εντόπισαν τον αρχαιολογικό χώρο των Λευκαδίων ήταν ο Γάλλος περιηγητής Delacoulonche και ο Δανός αρχιτέκτονας Kinch.

(Πηγές:
Α. Οικονόμου, Νάουσα. Ο τόπος, το χθες και το σήμερα… Νάουσα, 2005
Χ. Σ. Ζάλιος, Τα Λευκάδια Νάουσας, Τα Ναουσαίϊκα, τεύχος 19, Ιανουάριος-Απρίλιος 2013
Β. Σ. Δημητριάδης, Κοπανός Δήμου Νάουσας: Ανιχνεύοντας το παρελθόν. Χρονικά Ιστορίας και Πολιτισμού, τεύχος 22, Ιανουάριος-Απρίλιος 2014)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.