Σύντομη ιστορία του Νομού Ημαθίας

Ημαθία σημαίνει «αμμώδης περιοχή» (από το άμαθος = άμμος) και ονομαζόταν έτσι η παρά τον Θερμαϊκό κόλπο πεδιάδα, όταν σχηματίσθηκε το Βασίλειο της Μακεδονίας.

Με το όνομα αυτό δηλωνόταν η περιοχή μεταξύ του Αλιάκμονα και του Λουδία, η οποία υπήρξε ο πυρήνας του βασιλείου και περιελάμβανε μεταξύ των άλλων τις πόλεις Έδεσσα ή Αιγές, αρχαία πρωτεύουσα και Ιερή πόλη της Μακεδονίας, Βέροια και Κίτιον (σημερινή Νάουσα). Για ένα διάστημα, Ημαθία ονομαζόταν ολόκληρη η Μακεδονία. Ο Όμηρος ονόμαζε την Ημαθία ερατεινή, ενώ ο Πτολεμαίος ανέφερε την περιοχή ανάμεσα σε 13 άλλα αστικά κέντρα της Μακεδονίας. Ο Πολύβιος τοποθετούσε την Ημαθία στη χώρα των Παιόνων.

Η ιστορία της Ημαθίας χάνεται στα βάθη των αιώνων και είναι συνδεδεμένη με όλες τις φάσεις της Ελληνικής ιστορίας.

Οι ανθρώπινες εποικίσεις εμφανίζονται από τα προϊστορικά χρόνια. Στον οικισμό της Νέας Νικομήδειας, κοντά στην Βέροια, υπάρχει ένας από τους παλαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ευρώπης (6000 π.Χ.).

Στους πρόποδες της οροσειράς των Πιερίων, στη θέση της σημερινής Βεργίνας, ήταν κτισμένες οι Αίγες, η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, όπου υπήρχε και η Βασιλική νεκρόπολη. Οι Βασιλικοί Τάφοι της Βεργίνας, ο Τάφος του Φιλίππου και τα μοναδικά ευρήματά τους, είναι χωρίς αμφιβολία μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας.

Σημαντικοί Μακεδονικοί Τάφοι υπάρχουν και στην περιοχή των Λευκαδίων του Δήμου Ανθεμίων, όπου σώζονται τρία σημαντικότατα ταφικά Μνημεία, ο Τάφος της Κρίσεως, ο Τάφος Λύσωνος και Καλλικλέους και ο Τάφος των Ανθεμίων. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται η αρχαία Μίεζα και η σχολή του Αριστοτέλους, όπου διδάχτηκε ο Μέγας Αλέξανδρος από τον μεγάλο φιλόσοφο.

Στα Ρωμαϊκά χρόνια, η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ακμή και η Βέροια γίνεται έδρα του «Κοινού των Μακεδόνων» και θρησκευτικό κέντρο. Το 54 μ.Χ. ο Απόστολος Παύλος κηρύσσει τη νέα Χριστιανική πίστη στη Βέροια, όπου σώζεται το «Βήμα», ο τόπος στον οποίο μίλησε.

Στη Βυζαντινή περίοδο η περιοχή γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Από την εποχή αυτή σώζονται πολυάριθμες (48 σε αριθμό) Εκκλησίες με καταπληκτικές τοιχογραφίες – αγιογραφίες, πολλές από τις οποίες βρίσκονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Διασώζονται επίσης πολυάριθμα δείγματα της Μακεδονικής λαϊκής αρχιτεκτονικής, στις παραδοσιακές συνοικίες της Κυριώτισσας και της Μπαρμπούτας. Την ίδια εποχή ακμάζει και η Νάουσα, που γίνεται κέντρο χειροτεχνίας και αργότερα βιομηχανίας, σημαντικά δείγματα των οποίων σώζονται σήμερα.

Η σύγχρονη Ημαθία, παρουσιάζει έντονη γεωργική και βιομηχανική ανάπτυξη, με τον αρδευόμενο κάμπο από τον ποταμό Αλιάκμονα και τις φυτείες οπωροφόρων δένδρων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ορεινά τοπία του Νομού, όπου συναντώνται μοναδικά φυσικά οικοσυστήματα. Σημαντικοί τόποι παραθερισμού και προσκυνήματος είναι η Παναγία Σουμελά στην Καστανιά, η Γραμμένη στο Βέρμιο και ο Αγιος Νικόλαος στη Νάουσα.

(Πηγές: http://www.imathia.gr/history.htm, http://www.army.gr)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 1 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.