Τόπος
Το όρος Βέρμιο -που αποτελεί το φυσικό όριο μεταξύ της πεδιάδας της Ημαθίας – Θεσσαλονίκης στα ανατολικά και των υψιπέδων της Κοζάνης στα δυτικά- αφήνει ελάχιστες υποχρεωτικές διαβάσεις, πάνω στις οποίες βρίσκονται οι σπουδαιότερες πόλεις της περιοχής: στο νότο η Βέροια, πρωτεύουσα του Νομού Ημαθίας, η Νάουσα στο κέντρο και στα βόρεια η Έδεσσα, πρωτεύουσα του Νομού Πέλλας. Ανάμεσά τους, πάρα πολλά χωριά εξασφαλίζουν μια συνέ­χεια στην ανθρώπινη παρουσία.

Οι βόρειες και οι ανατολικές πλαγιές του Βερμίου καλύπτονται από δάση κωνοφόρων (κυρίως οξιές), ενώ οι δυτικές πλαγιές είναι σχεδόν γυμνές. Ο ποταμός Αλιάκμονας ορίζει το νοτιοανατολικό σύνορό του βουνού, ενώ οι ποταμοί Τριπόταμος (νότιο Βέρμιο – Βέροια) και Αράπιτσα (κεντρικό Βέρμιο – Νάουσα), συμβάλλουν ουσιαστικά στην διαμόρφωση της οργιαστικής βλάστησης.

Οι πηγές που αναβλύζουν μέσα από πετρώματα πoρόλιθου (τραβερτίνης) διαμορφώνουν χώρους αναψυχής – σημεία αναφοράς και συγκέντρωσης των κατοίκων. Τέτοιες είναι τα Τρία Πηγάδια, τα Πέντε Πηγάδια, η Κουτσούφλιανη, η βρύση του Μιχάλη, η Γιοβάνα, η Γραμμένη, η Σέτα, τα Ισβόρια. Ονομαστές πηγές είναι επίσης αυτές του Καρά Μπoυρνάρ που σχηματίζουν το ποτάμι Μέγα Ρεύμα, το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της περιοχής Ροδοχωρίου – Γιαννακοχωρίου και Μαρίνας.

Το μεγαλύτερο απόλυτο υψόμετρο στην περιοχή είναι 2052 μ. (Κορυφή Τσανακτσή στην Νάουσα). Άλλες σημαντικές κορυφές είναι η Μαύρη Πέτρα (2027 μ.), το Αγ. Πνεύμα (2014 μ.), Αρσούμπαση (1874 μ.) Ντούρλια (1770 μ.).

Τα άφθονα νερά σχηματίζουν με­γάλους και μικρούς καταρράκτες, οι οποίοι ήδη από τον 19ο αιώνα χρησιμοποιήθηκαν ως κινητήρια δύναμη για τη βιομη­χανία. Το πιο σπουδαίο ποτάμι, ειδικότερα για τη Νάουσα, είναι η Αράπιτσα που έχει τις πηγές της στο άλσος του Αγίου Νι­κολάου, έναν εκπληκτικής ομορφιάς χώρο κοντά στην πόλη. Κυλώντας προς τα χαμηλότερα επίπεδα, διασχίζει την πόλη, ενώ καταρράκτες, μικρότερου ή μεγαλύτερου ύψους, σχηματίζονται σε όλη τη διαδρομή του ποταμού μέχρι την πεδιάδα.

(Πηγή: Νάουσα, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας http://kpenaousas.gr/)

 

Γεωγραφικά στοιχεία και κλίμα

Το έδαφος του νομού Ημαθίας είναι το μισό ορεινό και το μισό πεδινό.Στα δυτικά, στα σύνορα με τον νομό Κοζάνης,υψώνεται με νοτιοανατολική κατεύθυνση η οροσειρά του Βερμίου,του σπουδαιότερου χιονοδρομικού κέντρου της Ελλάδας, με τις κορυφές (από τα βόρεια προς τα νότια): Μαύρη Πέτρα (2.077 μ.), Τσανακτσή (2.052 μ.), Παλάτι (1.895 μ.), Ασούμπασι (1.874μ.), Ξεροβούνι(1.804μ.).

Στο νότιο τμήμα του νομού, μετά την κοιλάδα του Αλιάκμονα, φτάνουν οι βόρειες απολήξεις της οροσειράς των Πιερίων. Το υπόλοιπο έδαφος του νομού είναι πεδινό, αποτελώντας συνέχεια (προς τα δυτικά) της πεδιάδας της Θεσσαλονίκης και (προς τα νότια) της πεδιάδας των Γιαννιτσών.

Βασικό υδρογραφικό στοιχείο είναι ο ποταμός Αλιάκμονας (297χλμ.),ο οποίος μπαίνει στο έδαφος του νομού από τη βαθιά κοιλάδα που έχει ανοίξει μεταξύ του Βέρμιου και των Πιερίων,προχωρεί με βορειοδυτική κατεύθυνση και μπαίνει κοντά στο χωριό Αγία Βαρβάρα στην πεδιάδα. Στη συνέχεια προχωρεί περίπου με την ίδια κατεύθυνση, σχηματίζει -μεταξύ Προδρόμου και Πρασινάδων- ένα τόξο, ύστερα στρέφεται προς τα νότια και καθορίζει, παίρνοντας δυτική κατεύθυνση, σε δύο σημεία, τα σύνορα των νομών Ημαθίας και Πιερίας. Τέλος, στρέφεται προς τα νότια και μπαίνει στον νομό Πιερίας. Στην πορεία του ο Αλιάκμονας δέχεται τα νερά διαφόρων μικρών παραποτάμων, κυρίως στο τμήμα του που βρίσκεται μεταξύ Βέρμιου και Πιερίων.

Δεύτερος ποταμός της Ημαθίας είναι o Λουδίας, ο οποίος -με πολλές τεχνητές κυρίως, διώρυγες- συγκεντρώνει τα νερά του βόρειου τμήματος του νομού, διαρρέει την περιοχή της αποξηραμένης λίμνης Γιαννιτσών και αποτελεί –προς τις εκβολές του στον Θερμαϊκό-το σύνορο των νομών Ημαθίας και Θεσσαλονίκης.Μικροί ποταμοί ρέουν επίσης από το Βέρμιο, όπως o Τριπόταμος στο νότιο Βέρμιο, που περνάει από τη Βέροια, το Σελιώτικορέμα και ο Αράπιτσας, που περνάει από τη Νάουσα (κεντρικό Βέρμιο), το Μεγάλο ρέμα στο βόρειο Βέρμιο κ.ά.

Το κλίμα του νομού Ημαθίας είναι ηπειρωτικό, εκτός από ελάχιστα παράκτια τμήματα. Από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο η θερμοκρασία είναι ανώτερη των 20°C, ενώ κατά τη χειμερινή περίοδο, που αρχίζει τον Νοέμβριο, οι θερμοκρασίες και στα πεδινά ακόμα φτάνουν πολλούς βαθμούς υπό το μηδέν. Γενικά, οι πτώσεις της θερμοκρασίας σε μικρά χρονικά διαστήματα είναι πολύ συχνές, ενώ οι σφοδροί τοπικοί άνεμοι, και μάλιστα αυτοί που κατεβαίνουν από τα βουνά, κάνουν βαρύτερους τους τραχείς χειμώνες. Ο καρατζοβίτης είναι ένας σφοδρός και ψυχρός τοπικός άνεμος, o οποίος εισβάλλει τον χειμώνα στην πεδινή περιοχή κατά μήκος των ανατολικών πλαγιών του Βέρμιου και των Πιερίων. Το ετήσιο ύψος βροχής κυμαίνεται μεταξύ 400 και 600 χιλιοστών στα πεδινά και αυξάνεται όσο προχωράμε προς τα ορεινά συγκροτήματα, όπου, στις ψηλές περιοχές, υπερβαίνει τα 1.200 χιλιοστά. Το χιόνι αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο στα ορεινά.

(Πηγή: http://diocles.civil.duth.gr/links/home/database/imathia/pr16ge.pdf)

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
11 + 1 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.