Στους πρόποδες του ανατολικού Βερμίου, σε μια φυσική αγκαλιά, η οποία σχηματίζεται από διαδοχικά επίπεδα που κατεβαίνουν προς τον κάμπο, είναι κτισμένη η πόλη της Νάουσας. Η πόλη δεσπόζει – με μέσο υψόμετρο 360 μ. απ’ τη θάλασσα – σε ολόκληρο τον εύφορο κάμπο της Ημαθίας, που εκτείνεται μέχρι τη Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμος της «ηρωικής πόλεως της Νάουσας» ανήκει διοικητικά στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και βρίσκεται χτισμένη στο δυτικό τμήμα του νομού Ημαθίας, 22 χιλιόμετρα βορειότερα από την πρωτεύουσα του νομού, τη Βέροια. Απέχει 90 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 32 χιλιόμετρα νότια από την Έδεσσα. Συνορεύει βορειοανατολικά με το νομό Πέλλας, νοτιοανατολικά με το Δήμο Βέροιας, και δυτικά με το νομό Κοζάνης.

Είναι το μεγαλύτερο σε πληθυσμό ορεινό αστικό κέντρο της Ελλάδας και σύμφωνα με την απογραφή του έτους 2011, φτάνει τους 21.152 κατοίκους εντός μιας έκτασης 424,91 τ.χλμ. Ο ευρύτερος δήμος μετά από τη διοικητική μεταρρύθμιση του σχεδίου Καλλικράτης, διαμόρφωσε τον πληθυσμό του σε 32.494 κατοίκους.

Η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη Νάουσα κατοικείται από τα αρχαϊκά ακόμα χρόνια και χαρακτηρίζεται από μια σύνθεση ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, αρχαίας κληρονομιάς και νεότερης πολιτιστικής παράδοσης. Στην περιοχή σώζονται η Σχολή του Αριστοτέλους, το αρχαίο θέατρο της Μίεζας (ελληνιστικών χρόνων) καθώς και σημαντικοί Μακεδονικοί τάφοι.

Την πρώτη οικιστική παρουσία στη σημερινή τοποθεσία της πόλης έχουμε κατά την διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας, όπου αναπτύσσεται η χειροτεχνία. Το 1822 η Νάουσα θα εξεγερθεί κατά των Οθωμανών, αλλά η εξέγερση καταστέλλεται με βαρύ φόρο αίματος, κάτι που θα της δώσει τον επίσημο χαρακτηρισμό «Ηρωική πόλη».

Παρά την καταστροφή της, η Νάουσα κατορθώνει να οικοδομηθεί και πάλι, σημειώνοντας αξιόλογη πρόοδο στα τέλη του 19ου αιώνα, αναπτύσσοντας ιδιαιτέρα μια ανθηρή βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά τα εργοστάσια, σταδιακά έπαψαν να λειτουργούν, ως συνέπεια της παγκόσμιας κρίσης της κλωστοϋφαντουργίας. Η ευρύτερη περιοχή της Νάουσας φημίζεται για την οινοπαραγωγή της. Το ομώνυμο κόκκινο κρασί «Νάουσα», έχει λάβει πολλές διακρίσεις στην χώρα και στο εξωτερικό ενώ αποτελεί ένα από τα πρώτα κρασιά στην Ελλάδα που κυκλοφόρησαν σε εμφιαλωμένη μορφή. Ανήκει στην ποικιλία ξινόμαυρο, που αποτελεί Ονομασία Προέλευσης Ανωτάτης Ποιότητος (Ο.Π.Α.Π.).

Οι ορεινοί όγκοι γύρω από τον οικισμόκαλύπτονται από πλούσια βλάστηση ενώ ο ποταμός Αράπιτσα διασχίζει την πόλη διαμορφώνοντας ένα τοπίο μοναδικού φυσικού κάλλους. Τα πάρκα και τα άλση της περιοχής, καθώς και τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3-5 Πηγαδιών, δύο από τα γνωστότερα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας σε απόσταση 17 χιλιομέτρων από την πόλη, είναι σημαντικοί τουριστικοί πόλοι έλξης.

Ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με στοιχεία της πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής περιδιαβαίνοντας το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου, την μακεδονική αρχιτεκτονική στις παραδοσιακές γειτονιές της Νάουσας και τα έθιμα του Πάσχα και της Αποκριάς.

Ελληνικά

Φόρμα Σχολίων

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 15 =

Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.